17. 4. 2017

1.7. Vzkaz pro budoucí outboundy / Message for incomming outbounds

CZ
Svět není růžový. Ne, nikdy nebyl a nikdy nebude. To, co teď napíšu, je hlavně pro ty, kteří by se výměny chtěli zúčastnit, ostatní to nemusí zajímat... ale přečíst si to samozřejmě můžete, zakazovat vám to nebudu.

O co tu vlastně jde? O to, že každý je jenom člověk, nikdo není bezchybný, všichni máme psychiku, která někdy umí být nevyzpytatelná. Než bych to tady složitě rozepisoval, opět vás odkážu na blog z Argentiny, konkrétně článek #alexiassoulwithus. Není to veselé čtení, je to realita.
To, že se o této věci nemluví, že vás před ní nikdo nevaruje, ještě neznamená, že by nebyla důležitá. Je nepříjemná, to ano, ale prostě tu je a nikam nezmizí.
Pokud na výměnu chcete jet, nebo už na ní jste a bojíte se problémů, přestaňte se jich bát. Protože bezdůvodný strach je to nejhorší, co můžete dopustit, pokud si nejste jistí sami sebou.
Být rok sám v cizí zemi je náročné, to není žádná novinka. Pokud si myslíte, že potřebujete pomoc, nijak to netajte a kontakujte kohokoli, komu věříte - rodinu, přátele, Rotary. Hlavně si to nenechávejte sami pro sebe, upřímně, to je kravina. Když máte nějaký problém, výměnu si neužijete - a to je přece důvod, proč na ní jste, ne?
Důležité je umět poznat rozdíl mezi strachem z něčeho nového, který je naprosto běžný, a problémem - ten taky není nijak výjimečný, ale rozhodně není v pořádku.
To, že jste v cizí zemi sami, není tak úplně pravda: ano, jste daleko od domova, ale to neznamená, že se o vás nikdo nestará, že nejsou lidé, kteří pro vás chtějí jen to nejlepší.

Všichni, kteří vám umožnili na výměnu jet, ve vás věří. Věří, že si dokážete vybrat to, co je pro vás nejlepší. Věří, že máte dost rozumu na to, abyste nepropadali panice.
Nenapsal jsem, že věří v to, že to zvládnete. S tím je to totiž trochu složitější. Ano, budou rádi, když výměnu zvládnete, ale ještě mnohem raději budou, když nebudete skrývat své problémy.
Vrátit se z výměny předčasně není ostuda, naopak je to známka toho, že jste nezklamali ty, kteří ve vás věří. Kteří věří v to, že si dokážete vybrat to nejlepší, že umíte říct „dost
. Bojovat s psychickými problémy sám je čiré šílenství, nikdy to nepřinese nic dobrého. Ať už to jsou deprese, nespavost nebo cokoli jiného, nenechávejte si to pro sebe. Řekněte to opravdu komukoli a můžete si být jistí, že se všichni budou snažit váš problém vyřešit.

Vaše spokojenost a zdraví jsou důležité, ať si o sobě myslíte cokoli. Nestyďte se mluvit o tom, co je pro vás nepříjemné - nikdo jiný to za vás neudělá.
A pamatujte si, že vaše zdraví závisí jen na vašem rozhodnutí, na odvaze přiznat, že něco není tak úplně v pořádku.
Každý problém se dá vyřešit a vaše výměna může být úžasná i přes to, že to nějakou dobu mohlo vypadat jinak.

Věřte sami sobě a poznáte, že nic není nemožné.



EN
The world is not rosy. No, it never was and never will be. What I´ll write is mainly for those who would like to participate in the exchange, others would not be interested... but read it, of course, you can, it's not forbidden. 
What's going on here? The fact that everyone is only human, nobody is perfect, we all have a psyche that can sometimes be unpredictable. The best idea how to describe what I want to say is to put here a link to a blog from Argentina, specifically article #alexiassoulwithus. Is not it funny reading, it is a reality. 
The fact that nobody talked about this, that nobody didn´t  warn you before, doesn´t mean it´s not important. Yes, it´s annoying, but it´s here and never disappears. 
If you want to go on an exchange or you already are on it, and you're afraid of the problems, don´t be scared. Because groundless fear is the worst thing you can commit if you are unsure of yourself. Year to be alone in a foreign country is challenging, it is nothing new. If you think you need help, be free to contact everyone - family, friends, Rotary,... Just do not leave it for yourself, honestly, that's bullshit. When you have a problem, you will not enjoy the exchange - and to enjoy the exchange is why you're at it, don´t you? It is important to be able to see the difference between fearing of something new, which is absolutely normal, and the problem - that´s not rare, but definitely not right. The fact that you are in a foreign country alone, is not entirely true: yes, you are far from home, but that does not mean that nobody cares about you, that there are not people you want only the best for you. All who made your exchange possible, they believe in you. They believe that you can choose what is best for you, they believe that you are smart enough to not panic. They all believe in that you can choose the best, that you know when to say "enough". Return from the exchange is not a shame, it is a sign that you didn´t disappoint those who believe in you.
Struggling with mental health problems alone is only madness, never bring anything good. Tell it to anyone and you can be sure that everyone will try to solve your problem.

Your health and satisfaction are important, whether you think anything. Do not be ashamed to talk about what is uncomfortable for you - no one can do it for you. And remember that your health depends only on your decision, on the courage to admit that something isn´t right. Every problem can be solved and your exchange can be wonderful, despite the fact that sometimes it looked different. 

Believe in yourself and know that nothing is impossible.


Žádné komentáře:

Okomentovat