14. 8. 2017

3. díl: Život v jednom roce / Part 3: Life in one year

CZ
Jak bych popsal první dny v Mexiku? Něco naprosto úžasného.
Mexičani jsou skvělí, jídlo je skvělé (není pravda, že by všechno bylo pálivé - zatím nejostřejší véc, co jsem měl, byly chipsy a jakási omáčka), a počasí... to je takové, jaké má být v tropech v období dešťů - buď nad 30 °C a praží slunce, nebo nad 30 °C a lije jako z konve. Druhá varianta byla dnes v noci s tím, že byla slušná bouřka, takže už několik hodin nejede elektřina. (A kdyby jen slušná...)
Vzhledem k tomu, že mnohem častější je první varianta, tak jsme celý včerejšek strávili na pláži. Můžete si domyslet, jak to dopadlo... Pravdu mají ti, kdo hádali, že jsem se spálil - ne že bych čekal něco jiného.

A jak je na tom moje španělština? Když lidi mluví pomalu, tak jim většinou rozumím. Ne slovo od slova, ale celkem spolehlivě poznám, o čem se baví. Trochu větší problém je odpovídat, když znám jenom základní fráze, které se málokdy dají použít. Na druhou stranu co čekat, když jsem tu třetí den. :)

Jak to celkově vypadá? Rozhodně dobře. Po pár dnech jsem si zvykl na rodinu a rodina si zvykla na mě, něco jako jet-lag (pásmová nemoc) se mi vyhlo velkým obloukem, a vedro není tak nesnesitelné, že bych ho měl problém zvládnout.
Co ale není až tak moc dobrá zpráva pro blog je to, že si můžu vybrat, jestli v noci spát, nebo na blog psát dlouhé příspěvky o všem - a s dovolením bych si vybral tu první variantu. Ale nezoufejte, psát budu pořád. Navíc používám úložiště fotek Zonerama, takže na této stránce najdete skoro každý den nové fotky i s popisky.


Zároveň už pracuji na dalším příspěvku, nazvaném "Průvodce Mazatlánem". Takže pokud chcete vědět, jak město vypadá doopravdy, ne jen na známých fotkách, rozhodně si jej nenechte ujít.


¡Viva México!


EN
How would I describe the first days in Mexico? Something absolutely amazing. 
Mexicans are very good people, the food is great (it is not true that everything is hot) and the weather... weather is like it should be in the tropics during the rainy season - above 30 degrees and roaring sun on above 30 degrees and rain. The second case was tonight, very strong storm, so electricity was down for a few hours. (Well, not only strong...)
But more frequent is the first option, so we spend a lot of time at the beach. You can guess how it ended... if you think I was burned, you´re right. But in fact, I didn´t expect anything else.

And how´s my Spanish going? When people speak slowly I usually understand. Not word for word, but I understand what are they talking about. A little bigger problem is to answer when I know only basic phrases which can be used rarely. On the other hand what to expect when I´m here three days. :)

How it looks in overall? Definitely well. After a few days, I got used to the family and the family got used to me, jet-lag wasn´t very strong and fortunately, I can survive the heat.
What is not so much good news for the blog is that I can choose whether to sleep at night or to write long blog posts about everything - with permission, I would like to choose the first option. But don´t worry, I´ll keep writing. in addition, I use Zonerama photo storage, so on this website, you can find almost every day new photos with captions.


And btw, I´m already working on the next article, named "Mazatlán guide". So if you want to know, how the city looks in reality, stay here and you´ll not miss it.


¡Viva México!



Žádné komentáře:

Okomentovat