7. 6. 2017

2.2. Corrido de Mazatlán (CZ/EN)

CZ
Jeden člověk po mně pořád chce, abych napsal o „mexické polce - tak tady ji máš. 🙂
V Mexiku jsou, stejně jako v celé Latinské Americe, nejpopulárnější hudební styly norteño a banda. A přímo z Mazatlánu je hned několik hudebních skupin, nejznámější jsou Banda el recodo a Banda Sinaloense (MS Banda).
Jak jsem psal minule, v Mazatlánu bylo hodně Němců a něco tam po nich zůstalo. Mimo jiné polka (která je součástí stylu norteño).
MS Banda - Corazón


A pak je tu taky neoficiální hymna Mazatlánu - píseň od písničkáře Joseho Alfreda, Corrido de Mazatlán


Co víc o kultuře? Jednoduše - většinou vychází z Mayských a Aztéckých tradic.
Něco jako národní sport je ulama - trochu připomíná americký fotbal, podle některých zdrojů je to nejstarší stále hraný sport.
Nejčastější jídlo je tu sushi a všemožné mořské potvory (chobotničky, medůzy, krevety,... mňam 😁).
Devadesát šest procent obyvatel jsou křesťané, část z nich zároveň věří v původní božstva. Mazatlán má několik kostelů, každý z nich je jiný.
A ke kultuře taky neodmyslitelně patří drogový kartel Sinaloa (CDS) - vždycky tu byl, je, a pravděpodobně ještě hodně dlouho bude. Jak je to tady s bezpečností? Záleží na tom, jestli strkáte nos do věcí, které byste měli nechat na pokoji. Obecně platí, že pokud neděláte nic nebezpečného, nemusíte se bát.

Kultura ve státě Sinaloa má něco do sebe, není nudná, ani nijak přehnaně 
kulturní. Je to něco úplně jiného než to, na co jsme zvyklí - lidé jsou jiní, tradice jsou jiné... Napsal bych toho o kultuře i víc, kdybych toho o ní víc věděl. Ale nebojte, už to nebude trvat dlouho a budu o ní mít info z první ruky.


EN
One person still wants me to write about the "Mexican polka" - so here you are. 🙂 
In Mexico, as in all of Latin America, the most popular musical styles are norteño, reggae, and banda. And from Mazatlan, there are several musical groups, best known as Banda El Recodo or Banda Sinaloense (Banda MS). 
As I wrote last time, in Mazatlán was a lot of Germans and some remained there for them. Among other things, polka (which is part of Norteño style). 
MS Banda - Corazón (in Czech version of this post)
And then there is also the unofficial anthem of Mazatlán - a song from the singer-songwriter Jose Alfredo, Corrido de Mazatlan (check Czech version).
What more about the culture? Simply - mostly based on Mayan and Aztec traditions. 
Something like a national sport is ulama - a bit like American football, according to some sources, it is the oldest continuously played sport. And of course, everybody plays football here.
The most common food is sushi and all sorts of sea creatures (octopus, jellyfish, shrimp,... yum 😁). 
Ninety-six percent of the population are Christians, some of them also believe in the original deities. Mazatlán has several churches, each of them is different. 
Part of the culture is inherently too Sinaloa drug cartel (CDS) - always have been here, is, and probably will be for a long time. So what about security? It depends on whether you put your nose into things that you should leave alone. Generally, if you do not do anything really dangerous, Mazatlán is safe. And amazing.
Culture in the State of Sinaloa has something to himself, not boring, even not overly "cultural". It's something completely different than what know - people are different, traditions are different...

I wrote this about the culture even more, if I knew more about her. But don´t worry, it will not be long until I´ll have the "info from the first hand".

Žádné komentáře:

Okomentovat