6. 6. 2017

2.1. Mezi jeleny / Among deers

CZ
Ne, nezbláznil jsem se (no dobrá, „můj duševní stav se v poslední době nijak nezměnil“). A ti jeleni? Ty vám hned vysvětlím.
Před několika dny mě kontaktovala moje první host rodina, konkrétně Leslye (která bude příští rok na výměně v Česku) - takže už znám město i dům, ve kterém budu. Od té doby, co jsem se dověděl, že budu v Mexiku, jsem doufal, že budu u moře - koneckonců, v Česku žádné moře nemáme, takže by to byla příjemná změna. Ale to, že to k moři budu mít pět minut pěšky, by mě opravdu nenapadlo. 
Poslali mě přesně na obratník, na pobřeží Pacifiku. Tak, a město si najděte sami. :)
Nenajdete? No co už s tím, tak vám to teda řeknu: budu v Mazatlánu. A co ti jeleni? Jednoduše - „mazatl“ je v jazyce původních obyvatel jelen a „tlán“ je země. Takže v podstatě budu v zemi jelenů.
Mazatlán, přezdívaný „Perla pacifiku“, je asi půlmilionové město, ležící přímo na pobřeží. Bylo založeno r. 1531 Španěly, o jeho rozvoj se postarali němečtí osadníci v 19. století. 
O zrod mexické komunity se zasloužil Juan Nepomuceno Machado. 
Jak Mazatlán vypadá? Jako tropické pobřežní město. Palmy, pláže, kostel...
A tady teda budu celý rok žít. Na pobřeží v tropech - mohl jsem dostat něco lepšího?


EN
No, I didn´t get crazy (well, "my mental state in recent times hasn´t changed"). And those deer? I´m just going to explain them.
A few days ago I contacted my first host family, specifically Leslye (which will be next year on exchange in the Czechia) - so I know the city and the house where I´ll stay.
Since I´ve learned that I´ll live in Mexico, I was hoping that I would be near to the sea - after all, in the Czechia, we do not have any sea, so it could be a nice change. But I really didn´t expect that I´ll be only five minutes from the beach.
They sent me exactly on the Tropic of Cancer, on the Pacific coast. So, the city, find themselves. :)
Can't you find it? Okay, so I can tell you that I´ll be in Mazatlán. and what about deer? Simply - in the language of indigenous people "mazatl" means deer and "tlán" is land. so basically, it´s the land of deer.
Mazatlán, nicknamed "Pearl of the Pacific", is about half a million city, located directly on the coast. It was established in 1531 by Spaniards, then it´s development was affected by German settlers in the 19th century. The creation of the Mexican community is credited with Juan Nepomuceno Machado. 
How Mazatlán looks like? As a tropical coastal city. Palm trees, beach, church...
And here, therefore, I will live whole next year. On the coast in the tropics - Could I get anything better?

Corazón (srdce/heart) del Paseo del centernario

Continuidad de la vida (Plynulost života/Continuity of the life)

El Faro (maják/lighthouse)



CZ Tři světy

Jak známo, RYE není jednosměrná. Zároveň to ale není člověk za člověka. 

To, že moje host sestra Leslye jede do Česka, je jen náhoda. Do mojí rodiny jako první přijede Taiwanka - takže se setkají tři světy, Česko, Mexiko a Taiwan. 

Co je rozdílnější? Těžko říct. Taiwan je uspěchaný, Mexiko pohodové, Česko někde uprostřed. Nám Čechům přijde Česko jako běžná, naprosto normální země. Ale jak to vidí cizinci? Jak vidí nás?


EN Three Worlds
As is known, RYE is not unidirectional. At the same time, this is not the man behind the man.

That my host sister Leslye goes to the Czech Republic, is just a coincidence. In my family, first will be a girl from Taiwan - so three different worlds, Czech Republic, Mexico and Taiwan will meet. What is more different? Hard to say. Taiwan is hasty, Mexico restful, Czech is somewhere in the middle. For me, Czechia is... normal. But what foreigners? How do they see us?

Žádné komentáře:

Okomentovat